49 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο παραμένει ένα φωτεινό ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Σηματοδοτεί διαχρονικά τον αγώνα των νέων της πατρίδας μας για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.

Σήμερα η δημοκρατία μας είναι γερά θεμελιωμένη, όμως κάθε νέα γενιά δίνει τους δικούς της αγώνες. Η σημερινή νέα γενιά της «πολυ – κρίσης» αναμετριέται με τεράστιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η ασφάλεια του διαδικτύου, η ποιότητα της εκπαίδευσης και οι ευκαιρίες απασχόλησης.

Οι νέες και οι νέοι μας δεν έχουν ανάγκη από συνθήματα, μεγάλα λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Οι πράξεις μετράνε και για πρώτη φορά υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στήριξης της νέας γενιάς. Η προσπάθεια φέρνει καρπούς κι αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής:

  • Μείωση της ανεργίας των νέων κάτω των 29 ετών, από το 27,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, στο 24% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ειδικά για την ηλικιακή κατηγορία 25-29 ετών η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη: 5,1 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία, προϋπολογισμού 88 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014–2020, μέσω του οποίου 6.000 άνεργοι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση με επιχορήγηση 15.000 ευρώ.
  • Προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, όπως το «Πρώτο Ένσημο».
  • Προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών.
  • Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή, και γαλάζια οικονομία.
  • Νέα στεγαστική πολιτική με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» προϋπολογισμού 1,75 δισ. Ευρώ με έμφαση στη στέγαση νέων και νέων οικογενειών με επιδοτούμενα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια, χαμηλά ενοίκια με τη θέσπιση του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής κ.ά.
  • Η πρόσφατη σύμπραξη ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων ανοίγει νέους ορίζοντες για τους φοιτητές μας, επιτρέποντάς τους ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στα πλέον κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Θεωρώ προσωπικό χρέος μου να στέκομαι πάντα δίπλα στους νέους της Χαλκιδικής μας. Με συνεχή προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν, να εξασφαλίσουμε  υποδομές  και δυνατότητες τοπικής ανάπτυξης βασισμένης στα  συγκριτικά πλεονεκτήματά μας.  Τα νιάτα της Χαλκιδικής είναι το μέλλον της και είναι ευθύνη μας να είναι ένα μέλλον βιώσιμης προοπτικής κι ελπίδας.

 

#grigoristasios

Διαβάστε επίσης..