Ομιλία του Γρηγόρη Τάσιου στο 1ο Ελληνό-Ισραηλινό συνέδριο

Κυρίες και Κύριοι,

Πρώτα απ’ όλα,  θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση και την ευκαιρία αυτής της συνάντησης που έχει στο επίκεντρό της,  την τουριστική αλλά και ευρύτερα οικονομική συνεργασία, Ελλάδας και Ισραήλ.  

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες ως αποτέλεσμα της συνύπαρξής μας στον ίδιο γεωπολιτικό χώρο και  της κοινής ιστορικής μας διαδρομής. Αυτή η -ας μου επιτραπεί η έκφραση – σχέση οικειότητας, αντανακλάται με τον καλύτερο τρόπο σήμερα στις σχέσεις των δύο χωρών που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της σύγχρονης ιστορίας μας.  Στην ενέργεια, στην καινοτομία και την τεχνολογία, στην αγορά ακινήτων.  Ασφαλώς και στον τουρισμό.

Επενδύσεις όπως αυτές της ξενοδοχειακής αλυσίδας Brown Hotels είναι πάνω απ’ όλα μια θετική ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του. Με ένα συνεχώς διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο που απλώνεται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, εμπλουτίζουν και αναβαθμίζουν το ξενοδοχειακό προϊόν και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των τάσεων της παγκόσμιας αγοράς.

Θέλω λοιπόν με τη σημερινή ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σύντομες αλλά ουσιαστικές κατά τη γνώμη μου σκέψεις.  

Σίγουρα το 2022 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2021. Μετά από μια δύσκολη διετία εξαιτίας της πανδημίας πάμε σε μια σεζόν με θετικό πρόσημο,  επιβεβαιώνοντας την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως παγκόσμιου προορισμού. H ζήτηση που καταγράφεται δημιουργεί την πεποίθηση για μια σεζόν άμεσα συγκρίσιμη με αυτή του 2019. Ίσως και να κινηθεί υψηλότερα και από τις επιδόσεις του 2019 σε κάποιους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση μέσα στον παγκόσμιο τουριστικό στίβο. Προσφέρει μοναδικές, ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες που κάνουν τη διαφορά. Υπηρεσίες που δεν δημιουργούν απλές αναμνήσεις αλλά βιώματα και εμπειρίες.

Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα , όλοι και όλες μαζί, μπορούμε να το αναδείξουμε, να το επικοινωνήσουμε  και με την οργανωμένη παρουσία μας στις διεθνείς αγορές να πετύχουμε ακόμη υψηλότερους στόχους. 

Επιπλέον,  επιβεβαιώνεται πως ο τουρισμός,  αν και είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν, ανακάμπτει γρήγορα από τις κρίσεις και μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία, η οποία  προσπαθεί να κλείσει τις ανοιχτές πληγές της πανδημίας και να αντιμετωπίσει νέες μεγάλες προκλήσεις,  όπως ο παγκόσμιος πληθωρισμός και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Γι’ αυτό και πιστεύουμε πως η επένδυση στον τουρισμό δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη, προάγει την εξωστρέφεια και την καινοτομία, στηρίζει την απασχόληση. Επιπλέον, ο τουρισμός μπορεί να γίνει ο οδηγός για μια βιώσιμη ανάπτυξη, με οφέλη για όλους.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξίζει να εργαστούμε όλοι μαζί. Η συνεργασία είναι το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες του μέλλοντος.   Για αυτό και το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι μόνον να υπερβούμε τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας,  αλλά να σχεδιάσουμε με τόλμη και φαντασία την «επόμενη μέρα». Να πάρουμε πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας. Να αφήσουμε πίσω την παραδοσιακή αντίληψη που βλέπει τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο σαν μια διαρκή ανταγωνιστική αναμέτρηση και να κάνουμε  τομές, ενώνοντας δυνάμεις, επιδιώκοντας συνεργασίες, αναπτύσσοντας συνέργειες, προσχωρώντας στη λογική «κερδίζω – κερδίζεις». Κανείς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια τέτοια καινούργια οπτική. Αντίθετα, όλοι έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη διάχυση των ωφελειών της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας.

1 Ιουνίου 2022 | Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας

Διαβάστε επίσης..